Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Recept på Ratatoille

Ratatouille är en fransk grönsaksrätt med bl.a. paprika och squash. Ratatouille är lika god kall som varm och tillagas enkelt i en lergryta.

3.67 av 5 (12 recensioner)
Recept på Ratatoille

Lyckas med Ratatoille

Ratatoille i lergryta - så lyckas du med fransk grönsaksröra

Vad sägs om en härligt, mustig gryta gjort på grönsaker? Ratatouille är lika god att äta varm som kall. Eftersom den tillagas i ugnen blir matlagningen enkel samtidigt som du sparar tid.

Ratatouille är en sån där maträtt som passar jättebra att göra någon dag i förväg eftersom smakerna hinner gotta till sig ordentligt.

När du tillagar din mat i en lergryta får du en smakrik rätt med alla vitaminer och mineraler kvar i maten. Eftersom lergrytan läggs i blöt innan användning avger den ånga under tillagningen vilket gör maten smakrik och god. En lergryta passar perfekt när du lagar grönsaksrätter som Ratatouille eftersom den gör att alla näringsämnen stannar i grytan och ångas inte bort.

Recept på Ratatoille

  • Förberedelser: 15 minuter
  • Tillagning: 1,5 timme
  • Klart på: 1 timme 45 minuter
  • 4 portioner
  • Grönsaker
Ratatouille har ett uppskattat näringsvärde per 100g på
  • 72 kcal

Ratatouille recept

  • 200 g paprika
  • 200 g squash
  • 200 g aubergine
  • 200 g lök
  • 4 tomater
  • 4 vitlöksklyftor
  • Svartpeppar
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 tsk provencekryddor
  • 1/8 liter vitt vin
  • 2 msk olivolja

Gör såhär

  1. Skär alla grönsakerna i bitar, inte allt för smått.
  2. Lägg grönsakerna i en genomfuktad lergryta eller annan gryta som kan vara i ugnen (t. ex. en gjutjärnsgryta).
  3. Lägg tomaterna ovanpå, krydda med salt, peppar samt de övriga kryddorna.
  4. Häll över vitt vin och olja.
  5. Lägg på locket och ställ in i kall ugn. Starta ugnen – 180 grader varmluft eller 220 grader i vanlig ugn, i ca 1,5 timme.

Vad är ratatouille?

Ratatouille är en fransk grönsaksröra. Maträtten har sitt ursprung i södra Frankrike, närmare bestämt kuststaden Nice. Som med många andra maträtter kan receptet skilja sig åt beroende på region men grunden i maträtten består av tomat, vitlök, lök, zucchini, aubergine och någon form av färska örter. Även dessa kan variera beroende på vilka örter som finns lokalt i regionen.

Ratatouille historia

Namnet på maträtten kommer från det franska ordet ratatouille som syftar på att röra ihop något. Och från början, i slutet av 1700-talet, var det enbart det det var – en grov gryta man rört ihop. Receptet på maträtten så som vi känner till den i modern tid, finns inte nedskrivet förrän på 1930-talet.

Ingredienser för att laga ratatouille

För att kunna servera den här lättlagade och smakrika grönsaksgrytan behöver du följande ingredienser:

  • Paprika
  • Squash
  • Aubergine
  • Lök
  • Tomater eller krossade tomater, det hittar du här >>
  • Vitlöksklyftor
  • Svartpeppar
  • Hackad persilja
  • Provencekryddor
  • Vitt vin
  • Olivolja

Tips för att lyckas med ratatouille

Fördelen med att laga mat i lergryta är att alla vitaminer och mineraler stannar kvar eftersom dom inte ångas bort under tillagningen.

  • Välj grönsaker i säsong - När grönsakerna har fått mogna naturligt i säsong utvecklar dom mycket mer smak. Vilket i sin tur ger en mycket en godare gryta.
  • Tillaga länge - Genom att tillaga din ratatouille under lång tid hinner smakerna utvecklas ordentligt och hinner gå ihop.

Vad kan man servera till ratatouille?

Förutom att äta grönsaksröran som den är går den att variera och servera på flera olika sätt. Vilket är en sån sak vi gillar med matlagning – möjligheten att var kreativ och testa nya saker för att hitta sin egen twist på ett recept.

Ratatouille med bröd

Ett gott hembakat bröd slår aldrig fel. Till en rätt som denna passar det riktigt bra. Vad sägs om ciabatta eller surdegsbaguetter? Eller om du är sugen på något annat gott bröd så hittar du resten av våra recept på matbröd här.

För att få till riktigt fina bröd kan vi tipsa om att använda en brödform. Hos oss hittar du portionsformar, baguetteplåtar och formar för större bröd.

Ratatouille med pasta

En vegetarisk pastarätt som förhöjer vardagsmiddagen på ett kick. Välj din favoritpasta och toppa med exempelvis fetaost och frön för lite extra crunch.

För dig som vill lyxa till det lite extra och servera hemmagjord pasta så har vi både pastamaskiner och olika redskap för pastatillverkning i vår shop.

Du kan också byta ut köttfärssåsen mot ratatouille och varva med lasagneplattor. Välj om du vill köra med eller utan béchamelsås och toppa med riven ost

Ratatouille med bönor, fisk eller kött

För dig som vill öka på proteinintaget i maträtten funkar det utmärkt att servera ratatouille till både fisk och kött. Vill du hellre ha en vegetarisk proteinkälla kan vi tipsa om att tillsätta bönor eller linser i grytan. Väljer du linser så tänk på att du kan behöva tillsätta mer vätska.

Servera sen tillsammans med valfria gryn som till exempel mathavre, ris, couscous eller bulgur.

Ratatoille i lergryta eller gjutjärnsgryta

Ratatoille kan tillagas i lergryta eller gjutjärnsgryta i ugnen. När du tillagar grönsaksrätten i lergryta tänk då på att ställa grytan i kall ugn. Det är viktigt att ugnen är kall när lergrytan ställs in annars kan den spricka.

Det går även att göra Ratatoille på spisen. Stek då paprika, squash, aubergine, lök och vitlök i olivolja. Tillsätt tomater, kryddor, salt och vitt vin och låt allt puttra i ca 30 minuter.

Ratatouille: förvaring och hållbarhet

Hur länge håller ratatouille i kylen?

Ratatouille håller sig fint upp till en vecka i kylen. Och du, den blir bara godare efter någon dag. Passa på att göra en stor sats, så har du veckans luncher räddade.

Kan man frysa ratatouille?

Ja, det går utmärkt att frysa in resterna. Låt bara svalna ordentligt och förvara i lufttäta matlådor. Din ratatouille håller sig fint minst 6 månader i frysen

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser
Kategorier Laga mat i lergryta

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13266 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se