Godare mat i lergryta

Att använda lergryta vid matlagning gör maten mer smakrik och det är mycket smidigt att använda den. Fördelarna med matlagning i lergryta är många. Aromerna stannar kvar i grytan så maten tar som sagt mer smak, du behöver inte passa maten, matlagningen är osfri och ugnen smutsas inte ner av stänk. Dessutom så stannar även näringsämnena och vitaminerna kvar och du behöver inte heller använda någon större mängd matlagningsfett, så att laga mat i lergryta är mycket hälsosamt. Eftersom du inte behöver passa maten så kan du använda den tiden till att göra något annat istället för att senare, efter någon timme, ha en välsmakande rätt att servera. Matlagning i lergryta är så enkelt att även de som anser sig inte kunna laga mat kommer att känna sig som mästerkockar när maten är klar. Eftersom man kan göra stora portioner när man lagar mat i lergryta passar denna matlagningsmetod perfekt för fester, större middagar eller bara när du vill ha mat att spara i frysen.

År 2004 gav Ica Bokförlag ut en mycket praktisk bok om matlagning i lergryta, skriven av Cecilia Lundin och Ica Provkök. Boken heter passande nog Laga mat i lergryta och i denna bok hittar du ett hundratal läckra recept på kött, fisk, fågel, bröd och grönsaker med inspiration från hela världen som exempelvis europeiska, asiatiska, afrikanska och sydamerikanska rätter. Du kan varje dag hitta någonting nytt och få uppskattning av familj och vänner för välsmakande och näringsrik mat. Vilken maträtt du än är sugen på att laga kan du vara säker på att denna bok kommer att ge dig massor av tips och idéer för att lyckas att variera din matlagning.

Lergrytan är ett av våra bästa redskap för succé i köket. Om du inte redan äger en lergryta bör du investera i en redan idag för att på ett enkelt och smidigt sätt göra din matlagning lättare och samtidigt äta nyttigt och hälsosamt. Fördelarna och variationsmöjligheterna med en lergryta är oändliga och när du väl har provat att använda detta redskap i köket kommer du att upptäcka hur mycket enklare och roligare vardagskoket blir. För lergrytan är en klassiker som aldrig går ur tiden.