En smakrik rätt som går att variera efter tycke och smak. Du kan t.ex. byta ut köttfärsen mot ett vegetariskt alternativ eller byta ut tomaterna mot paprika. Lergrytan ser till att maten bibehåller alla sina näringsämnen, aromerna stannar i grytan så att maten blir extra smakrik och den är dessutom så snygg att du kan servera maten i lergrytan.
Ingredienser
- 750 gram jämnstora tomater
- 500 gram nötfärs
- 1 gul lök
- 1 äggula
- Salt
- 1 vitlöksklyfta
- 200 gram creme fraiche
Gör såhär
-
Skölj tomaterna, skär av ett lock och gröp ur dem.
-
Blanda tomatköttet med nötfärs, hackad lök, äggula, salt, peppar och vitlök.
-
Klicka ner färsen i tomaterna och ställ dem i den genomfuktade lergrytan.
-
Smaksätt creme fraiche med salt (och andra eventuella kryddor) och häll över tomaterna.
-
Finhacka tomatlocken och tillsätt dessa.
-
Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn. Starta ugnen – 180 grader varmluft eller 220 grader i vanlig ugn.
-
Tillaga tomaterna i ca 1 timme och servera dem med potatis eller ris.
Snabbt och bra
Bra och snabb service